Caşu: Reciclarea deşeurilor menajere va aduce venituri bune în bugetul Chişinăului!

iliancasu1

Candidatul Partidului Nostru la funcția de primar general al municipiului Chișinău a vizitat gunoiștea din apropierea satului Țânțăreni, raionul Anenii Noi.

Politicianul a amintit că după acțiunea de protest a localnicilor groapa de gunoi a fost conservată, iar gunoiul a fost acoperit cu un strat de lut. În același timp, îngrijorarea localnicilor a fost provocată de lipsa stației de epurare. Descompunerea deșeurilor reprezintă un pericol pentru contaminarea apelor subterane – iată de ce e nevoie de construcția stației de epurare.

La moment deșeurile menajere ale municipiului se transportă în condiții neadecvate în Bubuieci, ceea ce reprezintă, pe bună dreptate, o bombă ecologică.

“Astăzi din acest obiect conservat din Țânțăreni este posibil de realizat o instalație de prelucrare a deșeurilor modernă. Tehnologiile moderne care vor sta la baza ei garantează siguranța ecologică absolută. O asemenea fabrică va oferi posibilitatea creării a noi locuri de muncă și va fi o sursă de venit pentru bugetul local. E necesar să fie folosite parteneriatele public-private, dar totodată potențialul investitor să fie motivat prin acordarea de preferințe fiscale”, a declarat Cașu.

Astăzi pe poligonul unei companii private deja sunt instalate 64 de sonde din care se produce, prin tehnologii speciale, biogaz, dobândit din putrezirea deșeurilor.

Gazul este ars, iar electricitatea produsă este vândută către Gaz Natural Fenosa – aproximativ 2,5 megawati pe zi. Iar dacă sortarea deșeurilor este reglată, atunci plasticul, care nu se descompune sute de ani, hârtia și sticlele pot fi vândute. Așa încât la poligon vor rămâne doar deșeuri naturale, care produc și mai mult gaz la putrezire.

“În cazul victoriei la alegeri, noi vom construi instalații de tratare și linii de sortare, care vor transforma deșeurile în resurse utilizabile, care vor aduce venituri bune în bugetul municipal! ”, a adăugat Cașu.

Fii primul care comenteaza

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*