Ilian Caşu va acorda asistenţă persoanelor cu deficienţe de auz

casu_gluhie

Integrarea socială a persoanelor cu nevoi speciale va deveni una dintre priorităţile candidatului Partidului Nostru la funcţia de primar general al capitalei.

În cadrul unei întrevederi cu preşedintele Asociaţiei Surzilor din Moldova, Ruslan Lopatiuc, Ilian Caşu a aflat despre problemele cu care se confruntă astăzi persoanele cu nevoi speciale. Printre acestea figurează şi inaccesibilitatea la servicii din sfera infrastructurii şi educaţiei, barierele şi restricţiile la angajare în câmpul muncii şi multe altele.

Potrivit lui Ruslan Lopatiuc, autorităţile Moldovei, îndreptând politica asupra educaţiei incluzive a surzilor, nu au chibzuit modalitatea de organizare a acesteia.

„Nici şcolile, nici pedagogii nu sunt pregătiţi pentru a educa în aceeaşi clasă copii cu şi fără deficienţe de auz împreună. Nu există cadre didactice care cunosc ubicuitar limbajul semnelor. Reiese că fiecare elev cu deficienţe de auz trebuie să fie însoţit de un traducător în limbajul semnelor sau toţi pedagogii trebuie să-l cunoască”, a declarat preşedintele Asociaţiei.

Totodată, preşedintele Asociaţiei surzilor a declarat că „ei sunt nevoiţi să lupte cu reducerea şcolilor speciale, care, în opinia autorităţilor ţării, nu sunt necesare”.

În pofida tuturor problemelor, Asociaţia surzilor din Moldova îşi manifestă activ poziţia: organizează competiţii sportive, diverse manifestări tematice. Însă, primăria Chişinău, niciodată în toţi anii de independenţă a ţării, nu i-a ajutat pe orăşenii cu deficienţe de auz.

Ilian Caşu şi-a arătat disponibilitatea de a ajuta Asociaţia surzilor în construcţia unui complex sportiv la care persoanele cu deficienţe de auz visează de mai mult timp.

„Ignorarea de către autorităţile locale a necesităţilor persoanelor cu nevoi speciale este o crimă în faţa întregii societăţi”, a declarat Ilian Caşu.

Candidatul Partidului Nostru a dat asigurări preşedintelui Asociaţiei surzilor că, ales fiind în funcţia de primar general, el va acorda întotdeauna ajutor la maxim şi susţinere persoanelor cu nevoi speciale.

Fii primul care comenteaza

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*