Ilian Cașu: Prioritatea mea va fi lupta cu corupţia! (Video)

ilian_casu-int

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, candidatul la Primăria municipiului Chișinău din partea „Partidului Nostru” (PN), Ilian Caşu a vorbit despre cum a ajuns în politică, de la cine a venit propunerea de a candida la șefia capitalei, prioritățile din programul electoral, dar și despre familie.

T.: Dle Cașu, sînteți o surpriză pentru politica moldovenească. Oferiți-ne detalii despre cum ați ajuns membru al „Partidului Nostru”?

I.C.: Eu vă mulțumesc pentru compliment și sînt sigur că sînt o surpriză bună și plăcută pentru politica moldovenească. Am început să practic politica începînd cu toamna anului trecut, atunci cînd m-am alăturat echipei lui Renato Usatîi. Am făcut-o din proprie inițiativă, am considerat atunci și continui să consider că am capacitățile și experiența necesară să schimb ceva spre bine în țara mea și am decis să mă implic.

T.: Cum vi s-a făcut propunerea de a candida la șefia capitalei din partea „Partidului Nostru”?

I.C.: A fost ideea partidului. Partidul m-a înaintat și eu am acceptat cu plăcere, fiind conștient că e o mare responsabilitate, dar și o onoare de a candida pentru postul de Primar general al municipiului Chișinău. Cu mult efort, cu multă silință, cu multă muncă, această șansă poate fi valorificată la 14 sau la 28 iunie.

T.: Ce înseamnă pentru Dvs. această calitate, dar și ce V-a determinat să o acceptați?

I.C.: Este o responsabilitate enormă îndeosebi în actualul context politic, cînd statul R. Moldova și instituțiile statului sînt la marginea prăpastiei, sînt măcinate de corupție, aceasta fiind problema numărul unu care generează toate celelalte probleme sociale, economice și politice în țara noastră. Eu consider că sînt capabil, am pregătirea și capacitățile necesare, am viziune ca să mă pot descurca, să fac față acestei funcții. Am acceptat cu plăcere, este un test personal pentru mine și vreau să vă asigur că nu voi dezamăgi atît colegii de partid, cît și cetățenii care mă vor vota.

BOY_57551-e1431676850146

T.: Dvs. ați studiat și peste hotarele țării. Cum credeți, în ce măsură ideile de acolo vă pot ajuta în cazul în care veți ajunge primar?

I.C.: Am studiat la două universități în Statele Unite ale Americii (SUA). Apropo, am și pregătire în domeniul administrării publice. Am studiat la cea mai bună facultate de Administrare Publică din SUA, la University of Syracuse, New York. Știți, atunci cînd vorbim despre administrare publică, sînt niște lucruri universale care sînt aplicabile oriunde în lume. Eu vorbesc despre o administrare publică modernă care e capabilă să colaboreze, spre exemplu cu centrele de cercetare, și e capabilă să aplice acele rezultate ale studiilor în procesul de transformare a localităților și a orașelor. Alt aspect important al administrării publice moderne este capacitatea și dorința celor care sînt în funcții publice să comunice cu cetățenii și să implice la maximum cetățenii în procesul de luare a deciziilor la nivel local.

T.: În programul electoral al lui Ilian Cașu găsim peste 15 priorități. Însă, dacă să ne referim la trei de bază, care ar fi acelea?

I.C.: Prioritatea primordială pentru mine și echipa mea este lupta cu corupția. Primarul Cașu și echipa lui va avea o altfel de Primărie, va fi o altfel de administrare publică în Chișinău, una unde Primarul și echipa lui respectă legea.

Legea este una pentru toți și este un exemplu demn de urmat pentru cetățeni. Deci, ceea ce lipsește cu desăvîrșire acum la nivel local în Chișinău este respectarea legii de către funcționarii Primăriei. Avem legi foarte bune, dar trebuie să fie doar dorință și determinare. Atunci cînd se respectă legea de către Primărie, atunci cînd Primăria este implicată în acea monitorizare obligatorie, atunci se rezolvă foarte multe lucruri, atunci Primăria asigură calitate în reparația drumurilor, în reparația trotuarelor, asigură marcaj rutier. Cel mai important este că noi trăim într-un oraș nesigur. Chișinăul este un oraș periculos și ţine de responsabilitatea Primăriei de a instala marcaje rutiere, de a asigura cu cele necesare trecerile de pietoni. Sînt foarte multe probleme, însă dacă Primăria respectă legea, noi nu ne ciocnim cu situații cînd sînt gherete pe trotuare, gherete pe clumbe, construcții neautorizate, furt de terenuri – de la Primărie începe totul. Eu sînt omul cu echipa care, respectînd legea, voi căpăta încredere nu doar din partea chișinăuienilor, ci va fi un semnal foarte clar și pentru investitorii străini, atît din vest, cît și din est că este o Primărie necoruptă și capabilă să gestioneze fondurile în beneficiul comunității.

Alte priorităţi ar fi proiectele de infrastructură, ca drumurile și trotuarele, însă cu o abordare total diferită. Voi termina cu practica „cîrpelii” atît a drumurilor, cît și a trotuarelor și vom începe a construi. Pentru că prin „cîrpitul” care se face în fiecare primăvară este o risipă enormă de bani publici. Această practică o voi stopa, vom construi calitativ, mai puțin, însă cu o durată de exploatare mai mare. Mă refer atît la drumuri, cît și la trotuare.

O altă problemă sînt parcările. Măsura stringentă care se impune este o inventariere a spațiului disponibil și primordial din centrul istoric al Chișinăului, care trebuie să fie marcat și astfel să se stimuleze cultura parcării, adică să nu poți parca oriunde. Soluția de lungă durată pentru Chișinău sînt parcările supraetajate construite în baza parteneriatului public-privat. Responsabilitatea Primăriei este identificarea terenurilor unde s-ar putea construi aceste parcări. Dacă tare dorești și ești ghidat de interesul public, atunci reușești. De fiecare dată cînd se petrec acțiuni în masă în centrul Chișinăului, parcarea este ceva de groază. Evident, că în fiecare sector trebuiesc construite aceste parcări, însă primordial – în centru. Surse se pot găsi de la companii private, adică prin parteneriat public-privat, rolul Primăriei fiind monitorizarea și gestionarea procesului astfel încît să se respecte toate standardele arhitecturale.BOY_5754-e1431676839950

T.: Ce scor electoral mizați să obțineți în alegerile din 14 iunie curent?

I.C.: Știți, nu mă aventurez ca și politolog să fac predicții în politica moldovenească, căci asta pur și simplu nu e serios. În actualul context politic, eu văd o șansă pentru orice candidat care s-a lansat şi cred că este contraproductiv să vorbim despre favoriți. Personal mă concentrez pe strategia mea electorală, care presupune multă muncă, mult efort, multă determinare, coordonare cu echipa și sper că va da roade. Evident că, reprezentînd „Partidul Nostru”, dorința și scopul major este un rezultat cît mai bun chiar din primul tur.

T.: În ce relație sînteți cu Renato Usatîi. Cum este el ca șef?

I.C.: Sînt în relații colegiale cu Renato Usatîi, apreciez capacitatea lui de a colabora, discutăm, uneori în contradictoriu, însă este și firesc. Sîntem un partid tînăr și există democrație internă, sînt diferite viziuni, însă asta e și sănătos – contează ca în final să ajungem la cea mai potrivită decizie. Sînt în relații colegiale, iar relația noastră se bazează pe respect reciproc. Înțeleg că uneori mass-media îl caracterizează eronat pe Renato Usatîi, dar vreau să vă spun că este un băiat inteligent, cu foarte mult potențial, posedă o carismă pe care nu o are la momentul actual nici un lider politic din R. Moldova. Are capacitatea de a atrage oamenii, capacitate foarte importantă pentru un politician, de a vorbi deschis, direct și sincer. Vă asigur că oamenii apreciază această calitate.

T.: Povestiți-ne mai mult despre familia Dvs.. Cum Vă petreceți timpul liber? Ce pasiuni aveți?

I.C.: Sînt căsătorit, am doi copii. Cel mare, Flaviu, are 13 ani, iar Darius – 7 ani. Ambii învață la școli de stat, aici în Chișinău. Soția mea este diplomat de carieră.

Pînă la campania electorală sigur că petreceam mai mult timp cu familia. Acum există și o doză rezonabilă de nemulțumire că tata nu este atît de des disponibil, însă familia mă susține și lucrul acesta îl apreciez foarte mult. Pe Flaviu îl pasionează politica, este elev în clasa a șaptea la „Spiru Haret” și foarte atent monitorizează ceea ce face tata, iar seara chiar avem un schimb de păreri despre ce am făcut bine și ce am făcut rău.

În week-end plecăm la părinți, ieșim din Chișinău. Cînd avem posibilitate pur și simplu luăm niște tartine, mingea și badmintonul și mergem la Orheiul Vechi. Ne plac lecturile, nu ratăm cu soția nici o premieră la teatrele din Chișinău. Îmi place arta, însă este foarte scumpă. Apreciez pictorii moldoveni. Cea mai mare parte a timpului sigur o petrec cu familia și iarăși sper că, oricît de ocupat voi fi, voi fi primar sau nu voi fi, este obligațiunea mea să găsesc timp pentru a petrece cu familia.BOY_5752-e1431676859958

T.: Cum vedeți Chișinăul peste 4 ani și, în general, R. Moldova?

I.C.: Știți, cu regret acum noi nu vorbim despre dezvoltare. Dacă monitorizați atent opinia publică în R. Moldova, accentele se pun pe cine a furat, cît de mult a furat. Haideți să invităm experți străini să investigheze cine și cît a furat. După ce am avut compania Kroll, ni se sugerează că mai avem nevoie de cîteva faze ale investigațiilor, deci, practic s-a deturnat investigaţia. Iar noi am făcut abstracție de dezvoltare, noi nu ne gîndim la dezvoltarea Chișinăului.

În Europa există o practică foarte interesantă și inovatoare care se referă la zonele economice depresive, iar Moldova este în totalitate o zonă economică depresivă. Există o metodă care se cheamă „specializare inteligentă”. Ştiţi în ce constă aceasta specializare?! Se invită într-un oraș, într-o regiune din alte țări, specialiști în diferite domenii: antropologi, experți în finanțe, juriști, politologi, oameni simpli și ei caută ceva, caută o idee care să o dezvolte într-un produs și produsul să fie vîndut. Noi avem uzine moștenite din perioada sovietică, investim în vin, însă dat fiind faptul că sîntem măcinați de corupție, dat fiind faptul că s-a ajuns la așa nivel de corupție în țara noastră, noi elementar nu ne gîndim la ceva inedit, la ceva de care Chișinăul sau Moldova s-ar lega, am dezvolta această idee și am prospera. Deci nu avem abordările acestea diferite de gîndire, nu avem viziune, sîntem încremeniți în mlaștina corupției, în mlaștina inegalităților și a „bespredelului” – este un termen rusesc, dar care perfect reflectă starea de lucruri în statul R. Moldova. Este nevoie de alte abordări, de alți oameni așa cum sînt eu, ca să îndemnăm concetățenii să gîndim altfel, în alți parametri, nu doar cine e corupt, cine-i mai corupt, cine a furat, cît a furat. Este nevoie de altă gîndire, de altă abordare, de altă paradigmă, inclusiv în domeniul administrării publice.

T. Vă mulțumesc!

Andriana Cheptine

Video şi foto: Andrei Boguș

Fii primul care comenteaza

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*