Ilian Caşu la „Rezonanţa socială”: „Nu sunt un agent 007. Sunt un primar 001”

iliancasu_privesc

Candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar al capitalei, Ilian Caşu, a participat miercuri, 13 mai, la Clubul de Presă „Rezonanţa Socială”.

Solicitat de jurnalişti, care au adresat multiple întrebări provocatoare, Ilian Caşu a spulberat multiple mituri, care au reuşit deja să-i învăluie personalitatea, dar şi a relatat despre planurile şi acţiunile imediat următoare.

Biografia lui Ilian Caşu nu l-ar lăsa indiferent pe oricine. Colaborarea sa cu Ambasada SUA în Moldova, activitatea pedagogică la Universitatea privată din Syracuse, New York, bursa Congresului SUA, magistratul în politologie la Universitatea statului Mississippi, dar şi posesia la perfecţie a patru limbi străine au convins societatea de faptul că la funcţia de primar al municipiului Chişinău candidează cel puţin un nou agent 007. Moderatorul clubului internaţional de presă, Artur Efremov, apreciind la justa valoare „backgroundul” lui Ilian Caşu a recunoscut că demult nu a mai întâlnit pe Olimpul politic al Moldovei oameni cu asemenea experienţă.

Infirmând afilierea sa la securitatea externă, Ilian Caşu a subliniat că oamenii sunt tentaţi să creadă prejudecăţilor, de genul: dacă locuieşti şi activezi peste hotare, atunci ai fi agentul acelei ţări.

„Am foarte mulţi prieteni, atât în America, cât şi în Europa, Rusia. Eu ştiu să prietenesc cu oamenii, ştiu să ajung cu ei la un numitor comun şi să colaborez, indiferent de unde sunt, din vest sau din est, sud sau nord. Cu oricine aş prieteni, oriunde aş fi, Patria mea a fost şi va rămâne, Moldova, iar oraşul meu preferat – Chişinăul. Posibil, voi dezamăgi pe cineva, dar eu nu sunt un agent 007, ci mai degrabă, un primar 001”.

Despre fobii, speculaţii şi recomandări ale lui Ilian Caşu şi cum să scapi de ele

Jurnaliştii au fost interesaţi de opinia candidatului Partidului Nostru, Ilian Caşu, politolog profesionist de talie internaţională, vis-a-vis de provenienţa diferitor fobii în societatea noastră. De ce unii oameni se tem de „ursul rus”, alţii de tem de „expansiunea românească”, mai sunt şi de cei care au frica „invaziei americane/europene” şi cum să scapi de aceste fobii?

„Actorilor politici neglijenţi, cărora în mod întâmplător le-a fost dat să conducă ţara, le este foarte convenabil să dea naştere şi să dezvolte fobiile. Cu ajutorul fobiilor, oamenii pot fi transformaţi în robi pe vecie.

Mai mult, dacă dezvolţi continuu fobiile şi zilnic să prezinţi societăţii noi şi noi „duşmani”, atunci, cu asemenea manipulări poţi ascunde propriile eşecuri în administrare şi impotenţa politică. Cu toţii am devenit martori ai evenimentelor din toamna anului trecut, când în ajunul alegerilor parlamentare din Moldova a fost pusă în joc cartea geopolitică, având un singur scop – de a înfricoşa electoratul. Ne-au ameninţat cu maidanul, cu războiul civil, doar să determine societatea să-şi dea voturilor partidelor care au uzurpat puterea în stat. Această frică a încătuşat oamenii şi nu le-a permis să întreprindă ceva, nici chiar după ce partidul lor, partidul în care au avut încredere, pe care l-au constituit, a fost eliminat din cursa electorală la numai o săptămână până la alegeri. Este un caz fără precedent al obrăzniciei structurilor puterii, care nu va fi dat uitării niciodată”, consideră Caşu.

Dar, spune Caşu, este alarmant altceva. Trezeşte frică faptul că fobiile poporului paralizează absolut voinţa lui şi dorinţa de a face ceva în această ţară, de a dezvolta, munci, rezolva problemele statului.

„Poporul multinaţional al Moldovei a fost divizat pe „vectori”. Ce poate fi mai periculos decât această divizare artificială a oamenilor? Pentru că aceşti „vectori de dezvoltare” sunt o continuare a polemicilor despre limbă, care au stăpânit tabăra comunistă şi cea liberală, cei din dreapta şi din stânga. Societatea este divizată nu doar pe partide, vectori, tabere şi altele, societatea deja este dispersată pe atomi, care refuză să comunice între ei. Este un viciu al societăţii care trebuie tratat. Dar, remediul poate fi doar unul: să fie aruncate la o parte toate fobiile şi să începem să ne dezvoltăm, să facem ordine în ţară şi în oraş, să renaştem încrederea unul în altul”.

„Nici Moscova, nici Bruxellesul, nici Bucureştiul, nu vor veni să facă ordine în ţara noastră. Este în exclusivitate problema noastră. Trebuie să căutăm soluţii pentru dezvoltarea statului. În Europa, în aşa-zisele zone economice depresive, activează grupuri de specialişti, care, analizând profund specificul vieţii „regiunii”, găsesc propuneri de dezvoltare, care va elibera din groapa economică. Moldova noastră acum este totalmente o zonă depresivă, din care trebuie să evadăm şi cât mai repede posibil”, consideră Ilian Caşu.

Scopul primordial al lui Ilian Caşu – eliberarea primăriei Chişinău de corupţie

Potrivit candidatului la funcţia de primar al capitalei din partea Partidului Nostru, principala problemă care sufocă întreg municipiu, dar şi primăria capitalei, este corupţia. Puterea, afectată de corupţie, generează toate problemele în oraş şi stagnează dezvoltarea lui. Trebuie să obţinem ca legea să fie una pentru toţi.

Şi pentru aceasta, trebuie să încetăm practica angajării la serviciu a rudelor, prietenilor, colegilor de partid şi consilierilor. Colaboratorii primăriei vor fi angajaţi, exclusiv, pe bază de concurs, luându-se în calcul capacităţile profesionale ale fiecărui candidat.

Ilian Caşu consideră că primarul este capabil să devină un exemplu pentru toţi şi să oprească furturile şi corupţia în administraţia capitalei, dar şi să stopeze eliberarea documentelor permisive pentru construcţiile cu caracter dubios. Orice decizie pentru construcţie în Chişinău va fi adoptată doar după acceptul locatarilor caselor adiacente. Posibil, astăzi aceasta seamănă cu lupta lui Don Quijote cu morile de vânt. Dar cândva şi cineva trebuie să înceapă acest lucru.

De cine are nevoie Chişinăul: de un gospodar sau de un diplomat?

Această întrebare este una veşnică, pentru că cineva consideră că să facă ordine în toate sferele locativ-comunale ale municipiului poate doar un om cu experienţă în administrarea oraşului. Cu toate acestea, pentru dezvoltarea municipiului este nevoie de bani, de bani solizi, de care poate să facă rost, potrivit lui Ilian Caşu, doar un om cu experienţă diplomatică.

Sigur, nu vor dispărea subiectele „veşnice” cum sunt reparaţia drumurilor, evacuarea deşeurilor, purificarea apei, soluţionarea problemelor transportului public, rezolvarea umană a problemei câinilor comunitari. Dar, pentru soluţionarea acestor probleme trebuie atrase fonduri. Candidatul Partidului Nostru, Ilian Caşu susţine că anume aceasta el ştie să facă.

Ilian Caşu intenţionează să pună punct robiei datoriilor în care a atras Chişinăul Dorin Chirtoacă, acumulând credite de milioane de dolari şi pe care acum trebuie să le returneze chişinăuienii. El consideră că administraţia trebuie să câştige granturi şi nu credite, iar în baza acestor granturi, trebuie dezvoltat Chişinăul. Nu contează, cine dintre investitorii străini ar dori să ajute Chişinăul să obţină aspectul unei capitale europene. Important, să existe dorinţă.

Participanţii fideli ai Clubului Internaţional de Presă „Rezonanţa Socială” au comunicat cu candidatul la funcţia de primar al capitalei din partea Partidului Nostru, Ilian Caşu, cu un mare interes. Şi chiar l-au supranumit „ultimul romantic al Moldovei”. Iar la finele întrevederii, i-au „dăruit” un slogan electoral: „Кашу маслом не испортишь”, identificând că această persoană inteligentă va fi viitoarea spaimă a corupţiei.

Fii primul care comenteaza

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*