Ilian Cașu despre posibila coaliție în CMC după alegerile locale (deschide.md)

ilian_casu_deschide

În ultima săptămâna înainte de alegerile locale, redacția Deschide.MD va publica în fiecare zi câte un interviu cu câțiva dintre candidații pentru Primăria Capitalei, cotați în sondaje cu cele mai mari șanse în această cursă. Intervievaților le-a fost adresat un set de întrebări similare, urmărind crearea unor păreri provizorii despre modul în care vor evolua lucrurile după alegeri din perspectiva fiecăruia dintre ei. Veți afla din aceste interviuri cum se auto-apreciază candidații, ce spun sondajele lor interne, care sunt formulele posibile după care ar gândi cum să formeze o majoritate în CMC, cum comentează sondajele de până acum, dar și pe ce principii își vor stabili relația cu Administrația publică Centrală.

Acest interviu este realizat cu Ilian Cașu, candidatul Partidului Nostru în cursa pentru alegerile locale. 

Pornind de la campania electorală. Nu prea vă vedem la evenimente publice, în conferințe de presă. Cum convingeți oamenii că dumneavostră meritați votul lor?

Eu nu prea ies în conferințe, dar sunt foare activ cu mass-media. Particip și accept orice invitație pentru dezbateri, sau intreviu de la orice instituție media. Totuși, eu prefer contactul direct cu oamenii, principiul meu este că oamenii nu vin la mine în curți sau în săli de festivități, ci eu vin la oameni în piețe, în parcuri sau în alte locuri aglomerate, unde comunic direct cu oamenii. Asta este strategia mea și sunt sigur că este una potrivită. În campanie o să mă vedeți des la Piața centrală…Vă uitați la mine și mă vedeți bronzat, dar să stiți că nu am fost nici Antalya, nici la Vadul lui Vodă. Este rezultatul lucrului cu oamenii.

Despre sondaje. Liderul Partidului Nostru pe care îl reprezentați se pare că e mult mai popular decât dumneavoastră, care sunteți cotat de BOP cu 3%. Credeți că este o cifră reală, care vă caracterizează șansele la Primărie sau meritați mai mult?

Eu sunt politolog de profesie. În sondajele făcute în Republica Moldova sau nu știu unde eu nu cred și fac abstracție de ele. Muncesc și rezultatul îl voi afla pe 14 noaptea sau pe 15 iunie, dimineața. Despre rating ce vă pot spune… eu doar mă mândresc că liderul Partidului Nostru și colegul meu are un rating foarte înalt în sondajele făcute știm noi de cine și mai știm că în Republica Moldova, sondajele reprezintă arta manipulării. Am văzut niște îndemnuri dimineață pe Facebook că nu trebuie să ne irosim votul, ci să-i votăm pe cei favoriți în sondaje – curată manipulare, realitatea este cu totul alta.

Ce indicatori vă fac să credeți că realitatea este alta?

Comunicarea cu oamenii. Oamenii sunt șocați când văd candidatul real care le strânge mâna, care le ascultă problemele, căruia îi pot da întrebări. Mulți trimit adolescenți, consilieri, asistenți, însă eu sunt unicul care fac asta. O fac cu plăcere, o pot face. Eu judec prestația mea în baza muncii pe care o fac și strategiei pe care am ales-o.

Dați-mi voie să vă contrazic. Îi vedem și pe ceilalți candidați dând mâna cu oamenii și ascultându-le problemele. Poate la unii pe care ați mers dumneavoastră, au trecut și ei înainte sau după dumneavoastră.

Posibil, dar trebuie să poți să transmiți mesajul sincer și să convingi omul. Lumea este foarte dezamăgită și nu-mi imaginez cum ăștia care sunt la guvernare merg liber și sincer în popor cu oamenii. Sunt sigur că o să-i alunge, o să-i șuiere. Nu toți pot să facă în actualul context politic ceea ce fac eu, ceea ce face Renato Usatîi la Bălți, fără concerte. Eu nu am alternativă la ceea ce fac, pentru că imaginați-vă că eu nu pot merge la Gheorghe Morgoci la Parcul de troleibuze să vorbesc cu oamenii și știți foarte bine de ce. Sunt niște realități, sunt niște restricții de care eu sunt conștient, de aceea comunic cu oamenii.

Reprezentanți un partid care tot timpul a trâmbițat despre tentativele de fraudare ale alegerilor. Cât de mare încredere și cât de multă credibilitate aveți în rezultatele alegerilor.

Noi nu am trâmbițat, noi serios am avertizat. Noi am avertizat în repetate rânduri că puterea va recurge la anumite abuzuri. S-a întâmplat fără precedent în istoria politică a statului nostru. Am fost scoși abuziv, ilegal, pentru că era clar că noi câștigam alegerile parlamentare. N-a fost să fie și cel mai strașnic, a fost valul de teroare care a urmat cu tot cu dosarele fabricate. Actuala putere este capabilă de orice. Evident că societatea civilă, comunitatea internațională, partidele politice, cetățenii vor fi vigilenți, astfel încât să nu permită fraudarea, însă nu noi controlăm puterea, ei fiind foarte nepopulari, fiind conștienți de eșecul lor în alegerile locale, eu cred că se va recurge cu siguranță la fraudă, problema este forma, dar gradul de fraudă care va avea loc pe 14 iunie.

V-ați gândit cam câte procente vi s-ar putea lua prin fraudă?

Nu ne-am gândit, dar noi suntem conștienți de riscul fraudării. Avem la guvernare, declarativ partide pro-europene, pentru că dacă se pune această problemă din start, înseamnă că nu mai sunt partide pro-europene. În Europa nu se pune problema fraudării. Ei implementează politici, reforme, se preocupă de bunăstarea cetățenilor, aici se recurge la fraudă, pentru că altfel nu se pot menține la putere chiar și la nivel local. Sperăm pe presiunea societății civile, comunității internaționale, mai ales în situația în care am avut un precedent pe 29-30 noiembrie, când am fost eliminați din cursă nemotivat, abuziv, ilegal.

Să ne imaginăm că rezultatele din 14 iunie vă vor arăta că ați devenit noul primar de Chișinău. Care va fi prima dispoziție pe care o veți semna fiind în această postură?

Comunicând cu oamenii, am și un registru unde oamenii îmi spun problemele lor. Sunt un ocean de probleme în mare parte create de actuala administrație municipală. Prima dispoziție va ține de modul în care eu o să-mi formez echipa – transparent și strict pe principiul profesionalismului.

Că tot ați amintit de echipă. Unii candidați au început a-și promova candidații la funcția de vice-primar. Dumneavoastră v-ați gândit la eventuale candidaturi?

Asta este o strategie electorală. Noi avem candidatul la funcția de primar, avem echipa de consilieri. NU ne-am gândit la vice-primari, este un truc electoral, vă asigur. Eu sunt un politician responsabil care poartă răspundere pentru fiecare cuvânt spus în spațiul public. De aceea nu vreau să vorbesc acum nici despre coaliție. Vreau să vedem rezultatele, după care în mod transparent, responsabil și deschis vom vorbi despre aceste lucruri.

Aș vrea să mă opresc totuși la acest aspect – o eventuală coaliție. Nu am avut nici în istoria CMC de până acum și nici prognozele nu par să vorbească despre o majoritate în consiliu care să aparțină unui singur partid. Știm că Renato Usatîi a bătut palma cu Igor Dodon în privința unei susțineri reciproce.

Din câte cunosc eu, pentru primul tur nu s-a discutat cu nimeni, în primul tur fiecare partid luptă pentru a lua un rezultat la maxim de bun. Partidul Nostru nu va intra în coaliție cu reprezentanții partidelor de guvernământ și cei care susțin din umbră aceste partide (n.r, PLDM, PD , PCRM). PCRM este de facto în coaliția de guvernământ, formalitatea asta este doar o speculație. Ai votat pentru Guvern, numai că la comuniști e un pic altfel – ei au votat, dar nu își asumă responsabilitatea pentru ce e mai departe. Totuși, haideți să nu ne grăbim, eu vreau să vă spun că la baza majorității în CMC va sta grija pentru cetățeni.

Am înțeles atitudinea Dvs. față de fracțiunile PLDM, PD și PCRM. O cunoaștem și pe cea față de PSRM. Dar care credeți că va fi relația cu fracțiunea PL?

Eu vreau rezultatele pe partide în CMC și apoi discutăm. Noi muncim pentru un rezultat cât mai bun în acest sens, cât ține de candidatura pentru funcția de Primar, eu cred că eu am o șansă și eu muncesc asiduu împreună cu echipa pentru această șansă. Acum avem un context totalmente diferit 2005 și 2007. Clivajul nu mai este comunist-anticomunist, european-antieuropean, sunt alte realități, este alt clivaj. De aceea și muncesc atât de mult pentru șansa mea.

Buna funcționalitate a Primăriei depinde și de la relația cu Administrația publică centrală. Pe ce principii vă veți crea această relația?

Excelentă întrebare. Există cadrul legal care vizează relațiile dintre APL și APC. Este regretabil că legea nu se respectă în Republica Moldova. Noi suntem partidul care vom promova respectarea legii de către autorități, în primul și în primul rând. Revenind la întrebare, Atât eu, cât și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, avem acest angajament de a comunica, de a comunica cu oricine, de a negocia, de a conversa, pentru că doar astfel cunoști omul indiferent de culoarea politică, noii suntem într-o situație foarte complicată când ni se recomandă să stăm pe baricade clasificate pe culori politice. Dezbinarea asta ne face să fim și mai mizeri, și mai săraci și ne face să operăm cu prejudecăți. Noi suntem dispuși să comunicăm cu oricine. Scoatem pălăria geopolitică, identitară, lingvistică și discutăm, pentru că la bază avem interesul oamenilor.

Care este limba oficială în Republica Moldova?

Există Constituție, există Declarația de independență, există realitatea politică din Republica Moldova. Eu vorbesc limba română și sunt moldovean. Am colegi care vorbesc limba moldovenească sau de stat. Important este dacă sunt un politician care pledează pentru reconciliere și consolidare, este să accept aceste realități și să nu mă cert cu toată lumea din cauza limbii pe care o vorbim. Asta n-o să ne dea nimic, 20 și ceva de ani nu am putut ajunge la un consens, important este să vorbim corect. Pe propriul exemplu, în fiecare zi aflu cuvinte noi în română, cuvinte noi în engleză, le notez, încerc să ale aflu sensul, acum avem atâtea posibilități să facem asta. Accentul trebuie să se pună pe vorbirea corectă a limbii materne și nu pe denumire. Denumirea este profund politizată și continuă să dezbine societatea noastră.

Spuneți-ne primele cinci priorități din programul dumneavoastră.

Lupta cu corupția, primarul și echipa sa este exemplu de respectare a legii, planul general de urbanism, nu simpla aprobarea a acestui plan ci consultarea lui astfel încât acest plan să devină o platformă de atragere a investițiilor. Eu vin cu altă abordare, cu cea de dezvoltare, pentru că acum în RM nu se mai vorbește despre dezvoltare, ci despre miliard. Există un concept care se numește ”specializarea inteligentă”. Explic: vorbim despre orașe sau regiuni depresive în Europa, unde vine un desant de specialiști care caută ceva inedit, specific acestei regiuni. De la idee, dezvoltăm produsul și sistemul de marketing. Noi nu ne-am gândit că poate avem ceva inedit, aici în Chișinău, la periferie, ceva care ne-ar permite să ne dezvoltăm. Un alt punct este locuințe gratis și explic mecanismul: Primăria acordă teren de pământ companiei de construcții aproape gratis, însă se obligă o parte dintre apartamente să le dea primăriei. La rândul său Primăria creează un fond locativ și aceste apartamente pe criterii foarte transparente sunt distribuite păturilor social vulnerabile.

 

Fii primul care comenteaza

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*