lian Caşu: “Chişinăul nu a devenit mai curat, chiar dacă au fost alocate 46 mil. lei pentru salubrizare”

ilian_casu_ulitsa1

Candidatul Partidului Nostru la funcția de primar general al Chișinăului este singurul din lista de candidați care vorbește personal cu locuitorii orașului. Ceilalți candidați preferă să vorbească cu cetățenii doar prin intermediul presei.

Nu toți candidații la funcția de primar preferă să vorbească cu alegătorii, să discute cu oamenii care s-au dezamăgit de autorități. Nu trebuie doar să transmiți locuitorilor orașului programul electoral, dar să și suporți presiunea și dezamăgirile oamenilor față de cei care nu au reușit să le îndreptățească așteptările.

Ilian Cașu nu se teme de întâlnirile directe cu oamenii. El cunoaște problemele lor nu din auzite, nu din emisiunile televizate, dar din dialogul continuu ce-l are cu locuitorii Chișinăului. În agenda încărcată a candidatului Partidului Nostru în fiecare zi se găsește timp pentru plimbări pe jos pe o stradă sau altă, într-un sector sau altul. Pe el îl recunoaște lumea pe stradă, îi urează succes la alegerile care urmează, îi împărtășesc temerile și chiar îi cer autografe.

O întâlnire de acest fel a avut loc ieri și pe strada Grenoble. Tema discuției a fost situația blocurilor cu mansarde. În mod surprinzător, autoritățile orășenești nici nu s-au obosit să-i întrebe pe acești oameni dacă permit construcția mansardelor. Oamenii își fac griji dacă blocul lor va rezista pentru că Moldova este o zonă seismică. Aceștia și-au împărtășit fricile cu candidatul Partidului Nostru, întrebându-se, în același timp, “Ce facem?”.

“Sunt chișinăuian și înțeleg perfect situația complicată a locuitorilor care trăiesc demult în opoziție cu autoritățile, rabdă totul din partea lor și nu se pot confrunta cu ele. Corupția a ucis conducerea. În primărie toate deciziile sunt luate doar de primar și rudele sale. Soluționarea problemelor în Chișinău poate fi realizată foarte simplu dacă se urmează toate legile și nu se fură. Furtul funcționarilor i-au sărăcit pe chișinăuieni. Ei nu au cu ce să plătească utilitățile, au început să se alimenteze prost pentru că nu au suficienți bani pentru mâncare bună. Chișinăul este plin de oameni fără muncă care abia de rezistă. Dar îi interesează asta pe autorități? Nu. Acestea sunt interesate ce se mai poate de furat de la popor”, spune Cașu.

Potrivit lui Ilian Cașu, activiștii Partidului Nostru în frunte cu Renato Usatîi au reușit să oprească cel mai mare furt din ultimii patru ani din Chișinău. În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Municipal Chișinău, primarul în coaliție cu membrii CMC intenționau să-și însușească pentru un preț mizer câteva terenuri de pământ aflate în proprietatea municipalității. Principialitatea membrilor Partidului Nostru împreună cu alte organizații a reușit să oprească dezastrul instaurat în primărie.

Ilian Cașu are multă experiență de muncă în state dezvoltate unde demult legea funcționează: dacă vrei să câștigi mulți bani, mergi în sectorul privat, creează-ți propria afacere și primește atâta cât vrei. Dar în Moldova acest lucru, nu știm de ce, dar nu lucrează. Oamenii care vor să câștige mult nu merg în business, dar în instituţiile de stat pentru a fura.

Ilian Cașu îndeamnă ca acest cerc vicios să fie stricat. “Dacă nu putem schimba trecutul, în puterile noastre stau schimbările din viitor. Totul depinde de votul nostru din 14 iunie, în ziua alegerilor locale, de felul cum vom vota și dacă vom vota în general. De toate acestea depinde dacă conducerea actuală va rămâne la putere sau vom reuși să le dăm o șansă oamenilor corecți să ajungă acolo”, adaugă acesta.

11251481_814736948640743_108385596_n

Despre echipa de consilieri a Partidului Nostru la Primărie

Cetățenii au fost interesați să afle dacă Partidul Nostru are o echipă profesionistă, care va putea, în frunte cu primarul, să se descurce cu toate problemele municipiului. Ilian Cașu a menționat că echipa sa, în comparație cu cea a altor partide, nu se va forma doar după principiul de partid. Grija față de Chișinău și cetățenii săi nu poate fi întreținută doar de politicieni, dar de profesioniști. Oamenii trebuie să fie, în primul rând, inteligenți și profesioniști buni în domeniile lor, patrioți ai orașului și cetățeni corecți.

“Eu nu caut profesioniști de peste hotare, așa cum fac alte partide. Eu cred în talentul poporului nostru multinațional și știu că nu toate talentele au părăsit țara noastră, orașul nostru. Avem ingineri minunați, economiști, arhitecți, constructori și reprezentanți ai multor alte profesii, dar ei nu au relații ca să ajungă în posturi importante la primărie. Partidul Nostru le va oferi această șansă. Vor fi efectuate concursuri transparente, în prezența presei pentru ocuparea funcțiilor importante. Și, credeți-mă, aceștia nu vor fi rudele mele sau colegii mei de partid. Concursul îi va alege pe cei mai buni și merituoși”, a menționat Cașu.

11245311_814736958640742_291577479_n

Cum trebuie să fie primarul?

După părerea lui Cașu, primarul trebuie să fie un model de respectare a legii. Corect și omenos. Atât el, cât și echipa sa. După aceasta, exact acestea pot fi cerute de la oameni. În acest fel, pin respectarea legii, noi putem schimba ceva în orașul nostru.

“Dacă primăria ar respecta legea nu ar fi fost construcții ilegale în oraș, nu ar fi fost atâtea chioșcuri pe trotuare, mizerie nu ar fi fost și alte probleme care rămân nesoluționate până astăzi. De exemplu strada Alecu Russo. Primăria a plătit o sută de milioane de lei companiei românești de drumuri pentru construcția ei. Dar construcția încă nu fusese terminată și au apărut deja gropi pe ea. Este o rușine pentru toată municipalitatea! Și vina iar cade pe primărie pentru că ei au angajați care trebuie să verifice calitatea și standardele, iar primarul este obligat să verifice în fiecare zi lucrul subordonaților săi, ceea ce nu a fost făcut. De aceea, oamenii suferă din nou pentru că banii au fost cheltuiți în vânt. Și se pare că aceasta nu se referă doar la drumuri, dar absolut la totul ce se face în oraș. În fiecare primăvară ceva se reconstruiește. Dar se poate de făcut o dată și bine. Doar că acest fapt nu le este convenabil funcționarilor pentru că mulți dintre ei sunt proprietarii firmelor care execută. Ce se poate de făcut cu un sistem atât de corupt? Trebuie doar, pur și simplu, de schimbat ”, a spus Ilian Cașu.

Locuitorii Chișinăului sunt foarte deranjați de prețurile mari la chirii și la utilități. Apa, energia electrică, căldura costă foarte mult. Sunt îndreptățite aceste prețuri? Ilian Cașu dă asigurări că atunci când va deveni primar va face lumină în toate planurile tarifare și politica de prețuri în toate întreprinderile municipale și va închide subiectul hoției și prădării. Doar așa pot fi micșorate prețurile, iar banii câștigați să fie îndreptați spre dezvoltarea orașului, ajutorului social celor care au nevoie, pensionarilor, veteranilor, tinerilor familii.

“Am studiat atent munca primăriei din ultimii ani în perioada “domniei” lui Chirtoacă. Când Chirtoacă a venit la putere, bugetul pentru salubrizarea orașului era de 7 milioane de lei. În 2013, bugetul s-a mărit la 35 de milioane de lei, iar în 2014 – 46 milioane. A devenit Chișinăul mai curat? Unde se duc banii? E simplu că ei sunt furați. Și trebuie de pus capăt acestei dezordini!”, a adăugat Cașu.

Fii primul care comenteaza

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*