Ilian CAŞU: “Timp de 20 de ani, cât discutăm despre identitate, nu are cine ne mătura stăzile”

Casu_pan_md

Experienţa occidentală în administrarea oraşelor poate fi utilă Moldovei. Despre aceasta au discutat politologul, vicepreşedintele Partidului Nostru, candidatul la funcţia de primar general al capitalei, Ilian Caşu, cu redactorul-şef al publicaţiei „Panorama”, Vladimir Thoric în cadrul emisiunii „Fără mituri”(Без мифов) de la Pan.md.

-Unul dintre motive pentru care am lansat invitaţia pentru interviu este următorul: anterior, eram convins că discuţiile despre amenajarea şi prosperitatea chiar şi a orăşelelor provinciale din Occident, este un mit propagandistic. Însă, după ce am vizitat oraşul Syracuse, anume acel oraş în care aţi activat din câte cunosc, timp de 7 ani, am înţeles că municipiul Chişinău nu a ajuns după nivel de confort nici măcar la nivelul acestui oraş. Dvs ce impresii v-a lăsat această localitate provincială din America?

-Vorbiţi serios? Sunt plăcut surprins să aud. Sunteţi primul moldovean, de la care aud că a fost pe acolo. Da, eu am făcut studii în Syracuse, apoi am activat acolo. Orăşelul este renumit prin universitate, care se mândreşte cu cea mai puternică facultate de administrare publică din SUA. Această facultate, timp de 15 ani, depăşeşte la capitolul studiilor, facultăţile renumitelor universităţi cum sunt Harvard şi Stanford. Am făcut magistratul acolo concomitent la două facultăţi: politologie şi administrare publică. Este, cu adevărat, un oraş foarte confortabil. Deşi iarna începe în luna octombrie şi se termină la începutul lunii aprilie, nu încetam să mă uimesc de rapiditatea şi calitatea lucrărilor de deszăpezire ale administraţiei oraşului. Era curăţată atât de repede, încât se crea impresia că zăpada în Syracuse se evacuează înainte ca ea să se aştearnă pe pământ.

Dacă vorbim despre perioada estivală, atunci este atât de curat, încât nu ai nevoie să-şi îngrijeşti încălţămintea, aşa cum o facem noi acasă, în fiecare dimineaţa sau seara.

Totodată, acest mic orăşel se deosebeşte de Chişinău prin faptul că acolo peste tot se aşterne iarnă, iar în unele regiuni, solul deschis este presărat cu rumeguş special. Aceasta permite să se reducă praful din aer la minim. La noi însă, ai nevoie să-ţi schimbi cămaşa de două ori pe zi.

Autorităţile oraşului de acolo într-adevăr, îşi onorează obligaţiunile şi nu fac politică. Ţi-ar părea că sunt lucruri elementare, dar asta este posibil şi în Chişinău.

Un alt exemplu al realităţilor din Chişinău: au semănat iarnă în faţa Casei Guvernului, însă, orăşenii sunt alungaţi de pe gazon de către poliţişti. Deşi în Occident este un lucru obişnuit ca să stai cu prietenii sau familia pe peluză şi să te odihneşti.

Noi nu ştim, asemenea marilor puteri să construim staţii atomice sau submarine atomice, armament militar. Dar, suntem în stare să aşternem peluze normale, să semănăm iarnă, să măturăm străzile şi să amplasăm tomberoane. Însă, chiar şi în aceste condiţii, după opt ani de guvernare a Partidului Liberal şi a lui Dorin Chirtoacă în Chişinău, noi tot continuăm să discutăm problema deşeurilor, tomberoanelor, parcărilor, câinilor fără stăpân… Vorbim despre probleme elementare, pe care o putere normală ar trebui să le soluţioneze demult. Dacă aceste probleme ar fi fost rezolvate, atunci astăzi am fi discutat proiecte grandioase de infrastructură, centuri rutiere sau construcţia unui mare stadion în Chişinău.

Nu ştiu de ce, dar în ultimii 20 de ani, autorităţile nu au reuşit să vorbească la modul serios despre perspectivele reale ale construcţiei în oraş de noi grădiniţe şi creşe.

-Spre regret, noi mai suntem nevoiţi să discutăm mizeria de pe străzi. Ce probleme discută locuitorii din Syracuse?

-Cu siguranţă că nu discută subiectele mizeriei şi deşeurilor. Apropos, acolo, la fel ca şi în Uniunea Europeană, colectarea şi prelucrarea deşeurilor, este o afacere profitabilă. Acolo se duce o concurenţă grea pentru această piaţă. Nu exagerez, dar una dintre problemele care îi deranjează pe locuitorii din Syracuse, sunt reactivele pentru deszăpezire, care distrug încălţămintea. Spre deosebire de Chişinău, pentru locuitorii oraşelor occidentale există o noţiune precum Collective action.

-Zile de salubrizare?

-La ei această noţiune este mult mai largă. Ea include şi presiunea colectivă a locuitorilor asupra autorităţilor în cazuri când anumite probleme nu se soluţionează. Oamenii de acolo nu stau mult pe gânduri şi, în cazul activităţii nesatisfăcătoare a administraţiei locale, oamenii o atacă în judecată. Şi câştigă. Pentru că judecătoriile şi legile funcţionează. Când am revenit în Chişinău şi am încercat să rezolv o problemă banală cu vecinii, am fost susţinut de doar câteva persoane. Ceilalţi au ales să aştepte, ca problema lor să fie soluţionată de alţii. În America, pentru propriile drepturi este gata să lupte fiecare. Iată în ce constă sensul Collective action. Iată de ce la ei nu există aşa debandadă ca la noi.

-Eu pot confirma cele spuse de Dvs. În Syracuse am un prieten jurist. El mă asigură că orice cetăţean poate să-şi găsească problema rezolvată în instanţa de judecată.

-Asta şi este esenţa practicii europene.

-Cum primarul Dorin Chirtoacă a reuşit să-şi creeze imaginea unui european?

-Graţie retoricii şi a unei propagande curate. Trebuie să privim nu doar la emblema, dar şi la esenţa, la comportamentul persoanei. Doar aşa trebuie să-l apreciem şi pe Chirtoacă şi pe reprezentanţii guvernării de orice nivel.

-În opinia Dvs. actualul primar nu corespunde principiilor europene?

-Dacă lăsăm la o parte retorica, atunci vedem că în primărie lucrează rudele lui, că el angajează la serviciu membrii Partidului Liberal, iar majoritatea licitaţiilor sunt câştigate de liberali…

-Poate el se răsplăteşte cu cei care l-au finanţat, care au investit în partid?

-Posibil. Nu cunosc cu siguranţă, dar, cert este că acesta nu este comportamentul unui primar şi manager european.

-Dvs. de unde primiţi finanţarea pentru campania electorală?

-Pe mine mă susţine „Partidul Nostru”, conturile căreia sunt suplinite graţie cotizaţiilor şi donaţiilor. Noi activăm în strictă conformitate cu legea.

-Credeţi că v-aşi realizat în calitatea de politician?

-Timp de 20 de ani am studiat politica, dar întotdeauna este loc pentru mai bine, pentru ceva nou. Cel mai important, să existe dorinţa pentru perfecţiune.

-Sunteţi sigur pe sine?

-Sigur 100%!

-De ce atunci pe unele bilboarduri am observat că fotografia Dvs. este alături de fotografia lui Renato Usatîi?

-În limba română, aceasta se numeşte transfer de imagine. În ţara noastră, Usatîi este un brand. El, este un lider naţional, pe mine, comparativ cu oponenţii mei, puţini mă cunoşteau înaintea campaniei electorale. Astfel şi se explică apariţia mea comună cu colegul meu de partid, Renato Usatîi. Este elementar, aşa se face şi în alte ţări, şi în Europa, şi în SUA.

-Înseamnă că vă identificaţi cu un politician pro-european?

-Noţiunile de „european”, „pro-european” au fost discreditate în ultimii şase ani la noi în Moldova. la fel ca şi „comunismul” în URSS sau pe timpul lui Voronin.

-În acest caz, cum vă vedeţi?

-Un politician pro-moldovean. Sunt părtaşul consolidării statalităţii Republicii Moldova. Vvreau şi pot să comunic şi cu Estul, şi cu Vestul. Am abilităţile necesare şi, în acest sens, mereu aduc exemplul colaborării strânse a facultăţii noastre din SUA cu facultatea de administrare publică de la Universitatea de Stat din Moscova „Lomonosov”. Colaborarea a fost la nivelul MAE al FR şi Departamentului de Stat al SUA. Este un modest exemplu, dar foarte popular. De aceea, întrebarea Dvs despre autoidentificarea mea, pro-europeană sau nu, nu are nici un rost. Trebuie să dai dovadă de pragmatism, atunci când discuţi cu Estul şi cu Vestul. În primul rând, trebuie să ţii cont de interesul naţional.

-Cititorii noştri se interesează, cine v-a „delegat” în „Partidul Nostru”? FBI sau FSB?

-A fost iniţiativa mea personală. Înţeleg mesajul acestui întrebări, pentru că suntem într-un război geopolitic permanent sau propagandă. Oamenii sunt plini de prejudecăţi, precum că dacă moldoveanul a studiat în SUA, înseamnă că a fost racolat.

Totuşi, au încercat să vă racoleze?

-Nu, niciodată. Cu atât mai mult că eu am activat în diferite ţări. Am fost şi comentator la BBC şi la postul de radio „Vocea Americii”, am activat şi la „Europa Liberă”. Mai mult ca atât, nimeni de la FSB nu s-a apropiat de mine nici în Moscova, unde am muncit asupra tezei de doctor despre reforma asigurării de pensionare a Rusiei.

-Ca să finalizăm subiectul serviciilor speciale: v-a vizitat vreodată gândul că Usatîi ar putea fi agentul FSB?

-Ştiţi că este propagandă curată şi război informaţional.

-Cum credeţi, oraşul Chişinău este mai important decât Bălţi?

-Nu ştiu de ce, dar atenţia societăţii a fost ţintită asupra Chişinăului ca şi centru cultural, economic şi politic al ţării. Cred că Usatîi a procedat corect, atunci când a decis să ridice statutul regiunilor şi să schimbe stereotipul despre importanţa oraşelor.

-Mai este popular un mit, precum că Moscova nu i-ar fi permis să candideze la Chişinău, pentru a nu face concurenţă omului lui Dodon.

-Este o prejudecată. Dacă ar fi fost Usatîi, omul Moscovei, aşa cum judecaţi Dvs., Vladimir, atunci l-ar mai fi eliminat de la alegerile parlamentare?

-Dvs. ştiţi mai bine.

-Să lăsăm aceste stereotipuri şi propaganda. Usatîi nu este proiectul Moscovei, dacă ar fi fost aşa, atunci în echipa lui nu aţi fi găsit aşa o persoană cum este Ilian Caşu, care s-a realizat în plan profesional în SUA. Avem în partid diferiţi oameni şi cei care se consideră moldoveni, şi cei care se consideră români.

-Dvs. cum vă consideraţi?

-Eu sunt moldovean, care vorbeşte româneşte. Numesc limba română, iar Usatîi – moldovenească. Dar, discutăm fără traducător. Asta şi este problema, că timp de 20 de ani, cât discutăm despre denumirea limbii, identitate şi istorie, nu are cine să ne măture străzile.

-Da, problema unionismului din nou se discută în presă. Ar putea duce la „explozia” societăţii moldoveneşti?

-Nu cred. Este doar o sperietoare, pentru a distrage atenţia oamenilor de la problemele reale. Spre regret, trebuie să schimbăm abordarea mentalităţii noastre. Nu ştiu de ce, dar nu discutăm despre dezvoltare, ci vorbim despre furtul milioanelor.

-Dar, intenţionaţi să luptaţi cumva cu corupţia? Cu epurări totale în aparatul primăriei?

-Da, a venit timpul să începem acest lucru. Nu mai poate continua aşa. Eu şi cu echipa mea vom deveni un exemplu al respectării legii. În această ţară şi primarul, şi Premierul, trebuie să respecte legea, iar apoi să ceară acelaşi lucru şi de la simplii cetăţeni.

-Credeţi că acest lucru este posibil?

-Sigur, pentru că voi avea o echipă, pe care o voi selecta după criterii profesionale. Vreau să subliniez, că nu vor fi aduşi după principiul de rudenie sau apartenenţă de partid.

-Cine merge cu Dvs. în Consiliul Municipal?

-Ei nu sunt vedete, dar sunt profesionişti. Sunt avocaţii Igor Şeremet şi Igor Pohilă, fostul deputat, Alexandr Petkov, omul de afaceri, Vitalie Ciobanu… Avem în listă foarte mulţi tineri, aşa că eu, la ai mei 43 de ani, pentru ei sunt un nene bătrân (râde). Apropos, am început să muncesc la partid asupra construirii partidului, am început să-i învăţ pe colegii mei mai tineri ceea ce am aflat fiind în Syracuse: cum să te comporţi la dezbateri, cum să oferi interviuri, cum să lucrezi cu oamenii…

-Vorbiţi despre partid. În Moldova există măcar un adevărat partid pro-european?

-Nu cunosc aşa ceva. Reiterez, în ultimii 5-6 ani, cuvântul „proeuropean” a fost discreditat în Moldova şi de aceea, este lipsit de sens să încerci să dovedeşti cine este mai pro-european. Trebuie să fie reabilitate normele democratice elementare, care trebuie să se vadă în comportamentul politicienilor, nu în retorica lor. Trebuie să înceapă lupta reală cu corupţia la cel mai înalt nivel al puterii. Însă. Avem în schimb acum un război informaţional, au fost puse în joc sperietori că cică vor veni partidele pro-ruse şi Europa şi SUA vor înceta să ne mai dea bani. Dar, europenii şi americanii ajută nu partidele politice, ci poporul. Interesul nostru este ca să înceteze să se fure în ţară. şi acest lucru este şi în interesul partenerilor, atât din Vest, cât şi din Est.

-Pentru că discutăm în cadrul formatului emisiunii „Fără mituri”, vă rog, ca pe un politolog, să ne spuneţi de ce sunt totuşi dăunătoare miturile?

-Ele sunt foarte dăunătoare, în special, acum. Societatea trăieşte cu miturile geopolitice, iar asta dăunează ţării noastre, pentru că nu putem rezolva probleme elementare din cauza acestor mituri. Noi continuăm să ne aflăm pe baricade diferite. Noi polemizăm despre geopolitică, limbă, identitate, istorie. Noi suntem în polemică timp de mai bine de 20 de ani, de cât pe harta lumii a apărut statul nostru, asta nu duce la nimic. „Partidul Nostru” şi eu, candidatul Caşu, suntem părtaşii consolidării tuturor cetăţenilor noştri. A venit timpul să soluţionăm cele mai stringente probleme, dureroase şi importante pentru oameni.

ÎNTREBĂRI LA SUBIECT:

Vitalii Voznoi, preşedintele organizaţiei neguvernamentale „Oraşul Drag”:

-Cum aveţi de gând să combateţi fururile proprietăţii municipale?

-Când voi fi primar, voi face totul pentru ca terenurile să se vândă la licitaţii deschise, la preţul de piaţă. Pentru că este o sursă solidă de vărsări în bugetul local şi, cu aceşti bani, am putea soluţiona o sumedenie de probleme, inclusiv cele de infrastructură. Astăzi, comportamentul primăriei este extrem de straniu, în cazul înstrăinării pământurilor municipale, administraţia locală, de cele mai deseori, aşteaptă până vor expira toate termenele pentru contestarea contractelor ilegale.

Igor Caldare, candidat la funcţia de primar al mun. Chişinău din partea blocului electoral „Lista poporului”:

-Dle Caşu, în timpul campaniei electorale povestiţi, că aţi învăţat mul. Spuneţi-mi, care este experienţa Dvs. reală în realizarea proiectelor de la început până la finalizare?

-În perioada 1995-1996 am activat în cadrul unui proiect de asistenţă tehnică în sfera reformării sistemului de drept din Moldova. În cadrul acestui proiect, cu concursul meu, a fost obţinut un grant în mărime de 100 de mii de dolari pentru reparaţia clădirii Uniunii avocaţilor RM, situat pe strada Bănulescu-Bodoni.

Astăzi însă este şi mai uşor să atragi granturi pentru diverse proiecte. Există exemple pozitive ale unor sate, care, în lipsa susţinerii Guvernului, în baza granturilor reconstruiesc diferite edificii, construiesc apeducte. De aceea, şi „Partidul Nostru” intenţionează să pună accent pe atragerea granturilor şi nu pe credite, pe care mai trebuie să le rambursăm.

-Speraţi să obţineţi granturi şi la Ambasada SUA, în clădirea căreia Usatîi a promis să deschidă o pizzeria?

-A fost o metaforă. El nu va face acest lucru. Mai este un lucru important, noi suntem un partid pro-moldovenesc, de aceea, vom discuta cu toţi partenerii externi, ţinând cont de interesele Moldovei. Mai mult ca atât, suntem împotriva diferitor promisiuni sau făcute unui sau altui „frate mai mare”.

pan.md

Fii primul care comenteaza

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*