Caşu către Nantoi: Protestul nostru nu a fost de ochii lumii, ci o demonstraţie de forţă a poporului!

casu_pimar

Candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al capitalei, în prima confruntare din actuala campanie electorală, faţă în faţă cu Oazu Nantoi, reprezentantul blocului electoral “Platforma Populară Europeană”,  la emisiunea “Glavnoe” la TVC21.

Moderatorul emisiunii „Glavnoe” de la postul TVC21, a remarcat faptul că atât Ilian Caşu, cât şi Oazu Nantoi sunt analişti politici, oameni cu experienţa de activitate în afara ţării, care vorbesc mai multe limbi străine. Întâi de toate, trezeşte curiozitate motivul care i-a determinat pe aceşti intelectuali să-şi dea acordul pentru gestionarea activităţii unei gospodării municipale, lăsate de izbelişte: evacuarea deşeurilor, canalizarea, transportul public etc.

„Eu sunt gata să fiu un bun gospodar şi să mă ocup de problemele oraşului, dar consider că în secolul XXI, rolul unui primar modern al oraşului nu trebuie să se rezume doar la activităţi gospodăreşti. Este un concept depăşit. Un primar modern, este o persoană care nu doar doreşte, dar şi ştie să comunice cu orăşenii, implicându-i în adoptarea deciziilor, dar are şi posibilitatea, comunicând cu lumea întreagă, să atragă investiţii în oraş, pentru a începe schimbarea aspectului oraşului spre bine”, a declarat Ilian Caşu.

Ilian Caşu le-a povestit telespectatorilor că a studiat ştiinţele politice timp de 20 de ani, a ţinut cursuri de politologie în America, însă abia anul trecut a simţit că a obţinut abilităţi şi, cel mai important, dorinţă, de a schimba ceva concret în ţara sa.

„Pentru a fi un primar modern şi eficient al oraşului, ai nevoie nu doar de experienţa vieţii şi cea profesională, dar şi de abilitatea de a comunica cu oamenii, de a controla situaţia şi a coordona toate procesele”, a subliniat Ilian Caşu.

Bătaia de la primărie

Un subiect aparte al emisiunii l-a constituit bătaia, provocată de Dorin Chirtoacă şi susţinătorii acestuia şi zădărnicirea şedinţei Consiliului Municipal Chişinău, în timpul căruia se planifica vânzarea pentru bănuţi a proprietăţii municipale – a terenurilor din inima Chişinăului. Ilian Caşu a subliniat că susţinătorii Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi, nu au participat la încăierare şi au părăsit sala.

„Am vrut să demonstrăm poziţia noastră civică. Am fost obligaţi să o manifestăm în mod democratic şi transparent. Cu toate acestea, eu nu port răspundere pentru cei care au organizat şi au admis aceste ciocniri. Partidul Nostru nu admite un asemenea comportament”, a remarcat Ilian Caşu.

Oazu Nantoi consideră că protestul de la primărie nu este altceva, decât un spectacol electoral. Însă, Ilian Caşu susţine că asemenea comportament al oamenilor disperaţi, poate fi considerat un element al democraţiei.

„În situaţia politică, în care a ajuns ţara noastră, doar poporul, doar oamenii pot opune cu demnitate rezistenţă puterii corupte”, a subliniat Ilian Caşu, menţionând că informaţia despre şedinţa CMC, membrii Partidului Nostru au aflat câteva zile în urmă şi au decis,  neapărat, să reacţioneze, informând societatea nu doar despre fărădelegile care se produc în Primărie, dar şi despre poziţia formaţiunii politice, conduse de Renato Usatîi.

Potrivit lui Ilian Caşu, este important că protestatarii au obţinut ceea ce şi-au dorit, au câştigat, zădărnicind şedinţa CMC şi împiedicând votarea unor proiecte dubioase.

Candidatul la funcţia de primar general al municipiului Chişinău a declarat că a ţinut în mână documente, conform cărora, trei ari de pământ de pe str.Dosoftei, Bucureşti, urmau să fie vânduţi la preţ de 80 de mii de lei, în timp ce preţul de piaţă este de 20-30 mii de euro pentru un ar.

„Cum poţi să te încumeţi să vinzi proprietatea municipală pentru un preţ de nimic? Marea problemă a lui Dorin Chirtoacă şi a colaboratorilor primăriei constă în nerespectarea legii”, a menţionat Caşu.

Priorităţile programului electoral

Orice program electoral, este, de facto, un program de acţiuni. Prioritatea programului lui Ilian Caşu este lupta cu corupţia, care generează toate problemele în oraş. Primarul este obligat să se conformeze normelor legale şi să fie un exemplu demn de urmat în respectarea legii. În continuare, dezvoltarea infrastructurii oraşului şi reforma transportului public.

Caşu are viziuni diametral opuse oponenţilor în problema selectării angajaţilor primăriei. Or, blocul electoral „Platforma Populară Europeană” este acum în căutarea unui arhitect general pentru Chişinău şi îl caută… în Franţa. Nantoi nu crede că în oraş poate fi făcută ordine cu propriile mâini. Ilian Caşul crede! Crede că şi în Moldova sunt talente tinere, genii ale arhitecturii, capabili să restituie Chişinăului titlul măreţ de „floare de piatră”.

Totodată, Ilian Caşu şi-a anunţat şi programul de acţiuni privind atragerea investiţiilor pentru dezvoltarea oraşului.

„Cel mai bun semnat pentru investitorii din întreaga lume este investiţia în societate, unde activează o guvernare necoruptă. Mai mult, eu şi echipa mea, nu vom pune accent pe credite, care trebuie rambursate, mai devreme sau mai târziu, ci pe granturi”, a mai anunţat Caşu, specificând că deţine abilităţi pentru a atrage granturile de oriunde, indiferent de aspectele geopolitice. Mai mult, Caşu consideră că liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, colegul său de partid, va contribui neapărat la atragerea granturilor pentru municipiul Chişinău.

Soluţionarea problemei câinilor vagabonzi

Singurul partid care a declarat că vrea să soluţioneze în mod uman problema câinilor vagabonzi, a fost Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi. Datele statistice arată că astăzi, la Chişinău există circa 10 mii de câini. Cum să-i ajutăm să supravieţuiască? Ilian Caşu este convins că, având o abordare corectă, această problemă poate fi soluţionată maximum în timp de jumătate de an, dacă va exista voinţă politică şi dorinţă. Este necesar de a aloca teren pentru construcţia unui azil pentru câini, de deschis un cont şi, în colaborare cu voluntarii, de soluţionat această problemă.

 

 

Fii primul care comenteaza

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*