Monument de arhitectură transformat în gunoiște și veceu

pamiatnik

Un monument de arhitectură din centrul Chișinăului – capitală „europeană” – a fost transformat în gunoiște și veceu. Acest fapt a fost relatat în rețelele sociale și a confirmat cu o serie de fotografii Ilian Cașu, consilier municipal din partea fracțiunii Partidului Nostru.

În scurt timp, postarea a avut o mare rezonanță în rîndurile chișinăuienilor neindiferenți, care consideră că cine nu are istorie, nu are nici viitor, notează NOI.md.

Consilierul întreabă, de asemenea, opinia publică – cineva mai crede în povestea primarului general al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, că orașul Chișinău este capitală europeană?

Acest monument de arhitectură – conacul orășenesc al lui Nazarov, situat pe strada Columna nr.110 colț cu str. Bănulescu-Bodoni, este inclus în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat.

Clădirea a fost construită în anii 1880 în stil eclectic cu elemente de rococo. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ea fost deteriorată semnificativ. Ulterior, în anul 1948, a fost restaurată.

Unul dintre utilizatorii rețelelor sociale a menționat că subsolul acestei case, potrivit datelor poliției, în iunie trecut, chipurile, a fost utilizat pentru pregătirea unui act terorist, dar a rămas neîncuiat.

Consilierul municipal independent Ion Ștefăniță, care este și director al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din RM, consideră că în acest caz este necesar de investigat modul în care Primăria a făcut posibilă înstrăinarea acestui patrimoniu din balanța municipiului în proprietate privată, distrugerea lui, după care a fost privatizat de cineva.

El a fost susținut de Ilian Cașu, care consideră că pentru astfel de acțiuni Primăria trebuie să poarte răspundere penală.

 

Fii primul care comenteaza

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*