Partidul Nostru a susținut protestul chișinăuienilor împotriva construcțiilor haotice

ilian_casu_protest

Vicepreședintele PN, Ilian Cașu intenționează să obțină stoparea acestui ”dezmăț” la nivelul Consiliului Municipal Chișinău

Locuitorii mai multor blocuri din apropierea casei amplasate pe strada Florilor, 12/2, au organizat o acțiune de protest împotriva construcției unui bloc cu multe etaje chiar pe terenul de joacă al copiilor. La adunarea locatarilor a participat vicepreședintele Partidului Nostru, membrul Consiliului Municipal Chișinău, Ilian Cașu, dar și reprezentanții filialelor Partidului Nostru din capitală și activiști ai ”Orășelului Moldovei” care au susținut revendicările chișinăuienilor.

kashu1

Locuitorii mai multor blocuri din apropierea casei amplasate pe strada Florilor, 12/2, au organizat o acțiune de protest împotriva construcției unui bloc cu multe etaje chiar pe terenul de joacă al copiilor. La adunarea locatarilor a participat vicepreședintele Partidului Nostru, membrul Consiliului Municipal Chișinău, Ilian Cașu, dar și reprezentanții filialelor Partidului Nostru din capitală și activiști ai ”Orășelului Moldovei” care au susținut revendicările chișinăuienilor.

Pe terenul, unde se planifică să fie amplasat șantierul de construcții, s-au adunat peste o sută de oameni, care deja de mai multă vreme încearcă să stopeze inițierea construcțiilor.

”Ieri, la Consiliul Municipal a fost organizat un briefing la acest subiect, unde am invitat reprezentanții mass-media din țară. Trăim într-un stat capturat, unde domină dezmățul și acum cel mai important este ca oamenii să nu rămână indiferenți față de ilegalități”, a declarat Ilian Cașu, adresându-se celor prezenți la protest.

Consilierul municipal și-a exprimat regretul că ”acum, la această adunare nu sunt prezenți reprezentanții proprietarului construcției, a terenului, nu sunt reprezentanți ai structurilor de stat care au semnat pachetul de documente”. ”Aș fi vrut ca ei să se uite în ochi Dvs., pentru că în oficiile lor, cu reparație ”euro” accesul este imposibil nu doar pentru locuitorii de rând al Chișinăului, dar uneori și pentru consilierii municipali.

Actualmente, fierbe toată capitala, toată țara. Oamenii nu mai pot trăi în asemenea hal. Și vom putea schimba ceva doar dacă ne vom putea mobiliza și vom protesta împreună împotriva corupției și a dezmățului.

Trebuie schimbat întregul sistem și toată speranța ne-o punem în alegerile anticipate pentru că este imposibil să discuți normal cu acești bandiți, cu această mafie. Vom monitoriza în continuare acest dosar, vom pune presiune pe funcționari, vom cere decizii corecte și legale”, a mai specificat vicepreședintele Partidului Nostru.

Unul dintre locatari, Nicolai Șumilov a declarat că ”o problemă gravă este faptul că autoritățile schimbă legea în favoarea sa. Anterior, au fost adoptate norme, potrivit cărora orice construcții în interiorul cartierului erau autorizate, în mod obligatoriu, doar după ce a fost solicitată opinia locatarilor blocurilor din vecinătate. Dacă cetățenii protestează, nu mai poate fi nicio continuare. Acum însă au abrogat această prevedere și au adoptat o normă, potrivit căreia, dacă între construcții există o distanță de 26 de metri, atunci nu mai este nevoie să solicite opinia. Însă, aici nici nu există măcar acele 26 de metri! Dacă apelăm la standardele existente pe timpurile sovietice, atunci aici este inadmisibilă orice construcție suplimentară. Intenționăm să chemăm experți independenți, pentru că ne aflăm într-o zonă cu pericol de alunecări de teren, este vacuum sub acest cartier. Și suntem siguri că nimeni nu s-a îngrijorat să calculeze ce presiune va pune pe teren o nouă clădire cu 9 etaje. Casele din jur și fără aceste construcții noi dau fisuri, pentru că este fondul locativ vechi deja”.

Ilian Cașu: Primăria ignoră cu desăvârșire Planul general de dezvoltare al Chișinăului!

”Am văzut documentele. S-ar părea să aibă toate semnăturile și ștampilele, s-ar pretinde că este totul conform legii și tot normal. Însă, despre ce fel de ”normal” vorbim, dacă vii la fața locului și vezi că aici este imposibil să edifici o clădire cu nouă etaje”, a declarat pentru Ru1.md, Ilian Cașu, în cadrul acțiunii de protest.

”Oamenii de afaceri au primit toate autorizațiile necesare, inclusiv permisiunea pentru defrișarea copacilor, chiar și cu avizul Inspecției Ecologice de Stat. Personal, nu pot înțelege cum acest pachet de documente putea fi emis pentru construcția pe acest teren. Evident că sunt multe întrebări față de structurile statului.

Poziția Partidului Nostru este clară: trebuie să punem punct acestui dezmăț. La momentul actual pregătesc un proiect de decizie care va permite să retragem dreptul primarului și a viceprimarilor de a emite arbitrar autorizații pentru instalarea gheretelor, defrișarea arborilor, alte decizii care afectează nemijlocit interesele orășenilor.

Acum căutăm soluții pentru a opri acest dezmăț, asemenea celui pe care îl urmărim aici, pe terenul din strada Florilor, 12/2. Nu este un caz singular, asemenea lucruri se produc masiv în tot orașul. Am fost recent într-un cartier din vecinătate, str. Alecu Russo, 9/2. Acolo, printre casele care stau una lângă alta, foarte aproape, au mai ”înghesuit” o clădire cu multe etaje, iar locatarii din jur au fost privați la modul direct de lumina zilei. Imediat au apărut o sumedenie de probleme: insuficiența locurilor de parcare, supraaglomerarea cu transport, probleme cu terenurile de joacă pentru copii, evacuarea deșeurilor, accesul pentru transportul ambulanței, iar funcționarii de la primărie nici gând să rezolve aceste incomodități.

Putem înțelege logica de care se ghidează oamenii de afaceri, care, prin intermediul primăriei, obțin decizii pentru asemenea construcții. De la edificarea blocurilor în interiorul cartierelor obțin un profit enorm, pentru că nu mai au nevoie să investească într-o nouă infrastructură, rețele pentru servicii comunale. Dar, asemenea afaceri încalcă drepturile fundamentale ale localnicilor și, evident, peste tot apar conflicte.

De remarcat că în anul 2007 a fost adoptat un Plan general de dezvoltare al Chișinăului, care însă este în totalitate ignorat de actuala conducere a primăriei. De aceea, capitala Moldovei se dezvoltă haotic, ca un sat înapoiat. Noi, consilierii, înțelegem perfect acest lucru și depunem eforturi pentru ca în privința construcțiilor haotice să fie impus moratoriu, cel puțin”.

Chișinăuieni: ”Dezmățul și corupția totală sunt incompatibile cu democrația!”

La finele acțiunii de protest, locatarii blocurilor din vecinătate au redactat și au votat o scrisoare, adresată autorităților orășenești, în care califică cele întâmplate drept ”dezmăț, incompatibil cu democrația și valorile europene, ai căror susținători se declară autoritățile Moldovei”.

Localnicii au anunțat că vor implica în acest caz experți independenți care să se expună asupra admisibilității ridicării în acest spațiu a unei case cu multe etaje. Oamenii au indicat în acest sens că schema de arhitectură și planificare a fost, în mod obraznic, modificate deja după desfășurarea licitației pentru achiziționarea terenului, lucruri care indică o dată în plus asupra ”corupției totale care a pus stăpânire pe toate ramurile puterii”.

Totodată, localnicii au decis să atace primăria Chișinău în judecată pentru încălcări admise la desfășurarea licitate și emiterea unei autorizații ilegale. Mai mult, chișinăuienii vor să depună o plângere la Procuratura Generală cu solicitarea de a trage la răspundere toți funcționarii implicați în acest caz.

Fii primul care comenteaza

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*