Ilian Caşu: „Caracterul polietnic al societăţii moldoveneşti trebuie transformat într-un avantaj”

iliancasu_unimedia

Candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al capitalei, Ilian Caşu, a participat la 20 mai, la emisiunea „Alb&Negru”, difuzată de portalul informaţional UNIMEDIA.

Cetăţenii, interesaţi de politica moldovenească, au avut şansă să descopere noile aspecte ale personalităţii lui Ilian Caşu, care intenţionează să conducă capitala Moldovei în următorii patru ani.

Problemele în ţară nu sunt create de oameni, sunt generate de autorităţi

Cu excepţie întrebărilor tradiţionale pentru perioada campaniei electorale, ce ţin, în mare, de programul candidatului şi viziunile lui asupra soluţionării problemelor gospodăreşti ale oraşului, candidatul Partidului Nostru a răspuns şi la întrebări mai puţin obişnuite. Moderatoarea s-a interesat de ce naţionalitate este Ilian Caşu (moldovean sau român) şi în ce limbă vorbeşte.

„Eu sunt moldovean şi vorbesc în limba română, pe lângă cea engleză, franceză şi rusă. Dar nu asta este important. Autorităţile au depus efort pe durata independenţei ca să divizeze la maxim societatea în baza criteriului de naţionalitate. Şi acum am ajuns la situaţia în care, pe unii nu-o poţi convinge că limba noastră este moldovenească, pe alţii – că este română, altora le este mai uşor să o numească „limba de stat”, evitând posibile probleme. Iată aşa, în certuri interminabile, trece viaţa milioanelor de oameni, care devine tot mai proastă an de an! Declar cu toată responsabilitatea: nu este importantă denumirea limbii noastre, important este nivelul de viaţă al oamenilor. Este necesar să consolidăm societatea în jurul soluţionării problemelor vitale, să restabilim economia şi industria, să creăm noi locuri de muncă, să îmbunătăţim calitatea educaţiei şi să avem grijă de sănătatea poporului nostru polietnic. Doar în asemenea caz avem şansa să ne transformăm într-un stat puternic şi dezvoltat”, a declarat Caşu.

Ilian Caşu consideră că specificul polietnic al Moldovei trebuie să devină un avantaj al societăţii, de care trebuie să ne mândrim.

„Forţele politice, care guvernează această ţară, nu trebuie să împiedice eforturile pentru consolidarea oamenilor. Problemele în această ţară nu le creează cetăţenii, le generează autorităţile”, a subliniat Caşu.

De ce Ilian Caşu a ales partidul lui Renato Usatîi?

Ilian Caşu a remarcat că a făcut ştiinţe politice în ultimii 20 de ani. Însă, abia în anul 2014 a ferma decizie de a intra în politică, fiind convins atât de calităţile sale profesionale, cât şi de noua formaţiune politică, pe care a creat-o şi o conduce Renato Usatîi.

„Analizând partidele existente, am înţeles că doar Renato Usatîi şi echipa lui sunt capabili să înceapă să facă schimbările, vital necesare pentru Moldova, capabili să combată corupţia şi să facă ordine în ţară”, consideră Caşu.

„Îl cunosc foarte bine pe liderul partidului şi, sunt convins că toate aşa-zisele investigaţii jurnalistice despre Renato, nu sunt altceva decât parte a maşinăriei propagandistice care lucrează împotriva lui Usatîi. Iar pârghiile acestei maşini sunt în mâinile celor tare deranjaţi de mesajul fără echivoc al liderului Partidului Nostru adresat celor corupţi”.

Cei care urmăresc politica, urmau să ateste că o nouă dezinformare care ţinteşte denigrarea imaginii lui Renato Usatîi, s-a produs într-un anumit moment, în toiul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Anume atunci, autorităţile au recurs la un pas ruşinos pentru un stat democratic – pur şi simplu au aruncat din cursa electorală partidul, unde figura Renato Usatîi. Apropos, anume în acea perioadă, când toată populaţia a fost stupefiată de decizia CEC-ului şi urmărea cu atenţie evoluţia situaţiei, din băncile moldoveneşti a fost furat un miliard de dolari.

Jurnaliştii au misiunea de a ajuta oamenii să afle adevărul

Candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general, Ilian Caşu, prin intermediul tribunei portalului informaţional UNIMEDIA, le-a povestit cetăţenilor despre modul în care s-au efectuat „investigaţiile jurnalistice” despre partid şi liderul acestuia.

„Este straniu că postul de televiziune românesc Antena a găsit timp şi bani pentru a expedia o echipă de filmare în Londra pentru a realiza un interviu cu Gorbunţov. Dar, în acelaşi timp, nu au găsit necesar să se întâlnească cu Usatîi, pentru a reflecta şi poziţia lui. Într-un final, un produs informaţional necalitativ a fost difuzat în presa locală şi oamenii au fost manipulaţi. Acesta nu este jurnalism, este propagandă”, a declarat Caşu.

În acelaşi timp, Ilian Caşu a exprimat recunoştinţă jurnaliştilor, care au reflectat evenimentele ce au succedat alegerile parlamentare, atunci când au fost declanşate represiunile şi persecutarea mai multor membri ai Partidului Nostru.

„Jurnalismul nu trebuie să fie unul unilateral sau tendenţios, nu trebuie să funcţioneze pe post de propagandă. Misiunea jurnaliştilor constă în a ajuta oamenii să afle adevărul”, a subliniat Caşu.

Fii primul care comenteaza

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*