Cine sunteți, dle Cașu?

ilian_casu5_2

Candidatul la funcția de primar al capitalei din partea Partidului Nostru are o educație solidă și o bogată experiență de muncă. Ce l-a determinat pe un intelectual, care vorbește perfect mai multe limbi, să-și schimbe radical viața și să intre în politică? Care sunt, în opinia lui, viitorul Chișinăului și al țării și de ce are atât de multă încredere în Renato Usatîi?

Problema principală a guvernării din Moldova – corupția nelimitată

– Ilian, de la prima vedere, se poate constata că nu aveți un ”background” moldovenesc. Ați primit educație în străinătate, unde ați început și activitatea profesională?

– Și una, și alta. Deși, inițial, am absolvit Facultatea de limbi străine a Universității de Stat din Bălți, specializarea profesor de engleză și franceză. În anii 1993-1994, chiar am lucrat ca profesor la Școala nr. 16 din orașul Bălți. În scurt timp, am trecut însă cu traiul la Chișinău, unde mi s-a propus să lucrez în cadrul unui proiect al Ambasadei SUA privind reformarea justiției moldovenești. Tocmai din acel moment a început să mă intereseze politologia, până într-atât, încât mi-am luat și masteratul în acest domeniu, în defavoarea lingvisticii. Foarte oportună a fost și o bursă din partea Congresului SUA, care mi-a permis, în anul 1996, să intru la Universitatea din Mississippi, la masterat. După doi ani, am obținut gradul de magistru în politologie.

În același timp, am frecventat un curs de doctorat în politologie, la o altă instituție de învățământ superior din SUA – Universitatea privată din orașul Syracuse, în partea de nord a statului New York.

– Unde ați avut ocazia să aplicați cunoștințele din politologie?

– Chiar în orașul Syracuse, le-am predat politologia studenților de la universitate. Mai târziu, în anul 2000, când locuiam împreună cu familia în Europa (soția mea, diplomat de profesie, activa pe atunci în cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Berlin), am participat la emisiunile posturilor de radio BBC, ”Europa Liberă”, ”Vocea Americii”, ca analist politic. Fiind bursier al Fundației Soros, studiam teme precum reforma sistemului de pensii din Rusia. Am fost de câteva ori la Moscova, am avut întâlniri cu deputați din Duma de Stat. Când am revenit în Moldova, în anul 2007, am început să activez în calitate de consultant în cadrul Ambasadei Turciei la Chișinău.

 – În primul rând, cum ați ajuns să activați în politică la modul practic și, în al doilea rând, în echipa lui Usatîi?

– În timpul activității de analist politic te deziluzionezi rapid, adică, îți creezi o viziune clară. Ca cetățean de rând, am votat cândva, din porniri sincere, pentru comuniști. Ulterior, m-au decepționat definitiv, iar mai apoi mi-a reapărut o anumită speranță în legătură cu noii politicieni ”proeuropeni”. Prin anul 2010 însă, am conștientizat deja toată esența internă a unor astfel de activiști, precum Filat, Plahotniuc, Lupu și alții ca ei. Am înțeles că discursul lor obsesiv despre ”principiile și valorile” europene sunt de doi bani, că acești oameni au ajuns la putere doar pentru a-și satisface intersele personale, extrem de egoiste.

Mai mult, a fost imposibil să nu observ că problema principală a puterii din Moldova este corupția fără rușine și limite, în cele mai importante structuri de stat, fapt ce a adus țara la limita de unde se vede foarte clar distrugerea statalității.

Și, deodată, pe fondul unei stări de spirit atât de sumbre, mi-a stârnit curiozitatea personalitatea lui Usatîi. M-a frapat carisma acestuia, de care nu dispune niciun alt politician din Moldova. Mi-a plăcut, dacă pot să spun așa, stilul său politic, abilitatea de a discuta în aceeași limbă cu simplii alegători, fără ipocrizie.

”Lupta cu fărădelegea” m-a călit extraordinar de mult

 – Adică, ați venit, pur și simplu, la Usatîi?

– De fapt, da. Prima noastră discuție a durat 15 minute. Renato mi-a spus atunci: ”Nu am în echipă oameni ca tine. Vrei să devii un Niccolo Machiavelli, un ”consilier din umbră””…

Totuși, statul în umbră nu a durat mult. Am venit în echipa lui Usatîi chiar în momentul în care a început cea mai activă etapă a campaniei preelectorale. Atunci, toți înțelegeau deja că guvernarea, eufemistic vorbind, nu arde de dorința de a vedea Partidul lui Usatîi în noul parlament. În consecință, a trebuit să devin persoană publică, să reprezint partidul la dezbateri televizate, să țin discursuri în fața alegătorilor.

– Adică, ați intrat în partid ca un novice, dar ați ajuns brusc în epicentrul presiunilor asupra lui?

– În epicentrul unei terori de stat, dacă e să spunem lucrurilor pe nume. Și abia acum am aflat că, în timp ce cu o mână ne înlăturau de la alegeri și îi băgau la închisoare pe activiștii noștri, cu alta, politicienii de la guvernare goleau băncile din grupul BEM. O combinație perfectă.

În general, orice denumire ar avea proiectul politic al lui Usatîi, el a fost și va râmâne împotriva sistemului. Este un partid destul de flexibil, unde este loc pentru oameni cu cele mai diferite puncte de vedere, dar cu abordări de maximă delicatețe, atunci când vine vorba despre lucruri sensibile, precum identitatea, vectorul politic. Consider că limba mea maternă este româna, iar Renato, de exemplu, este sigur că vorbește moldovenește. Important este că ne înțelegem perfect. Iar într-o astfel de atmosferă, ”unui novice”, cum v-ați exprimat, îi este destul de ușor să se adapteze.

Desigur, este trist că a trebuit, împreună cu mulți alți adepți ai lui Usatîi, să simt pe propria-mi piele toată cruzimea și nedreptatea guvernării moldovenești. Dar a fost și o experiență fără preț, pe care nu o poți obține din cărțile de politologie sau la traininguri. Acest ”război cu fărădelegea” m-a călit foarte mult, dar și pe alți activiști, adepți ai partidului. Am devenit mai puternici și consider pe drept că vom putea demonstra acest lucru la viitoarele alegeri locale.

Nănășismul și mita au ajuns la cote extreme în capitală

– Analist politic, orator. Sunt calități bune, însă a guverna o capitală este un alt gen de activitate. Sunteți sigur că veți reuși?

– Voi reuși. Partidul Nostru (deși au existat dispute interne) m-a desemnat drept candidat demn de postul de primar al Chișinăului. Și Renato Usatîi este convins că, deși este surprinzător, acest pas este rațional și practic. Ultimii opt ani, administrația capitalei este interesată mai mult de politică și chiar de geopolitică, decât de problemele orașului. Rezultatul unei astfel de ”abordări profesioniste” cred că este evident atât pentru chișinăuieni, cât și pentru oaspeții capitalei.

Doar o cifră. În ultimii patru ani, în urma hotârârilor ilegale ale judecătoriilor moldovenești, primăria Chișinăului a pierdut terenuri în valoare de 780 de milioane de euro. Toate au ieșit din proprietatea municipală. Actualul primar strânge neputincios din umeri și pare că asta nici nu-l indispune.

– Ilian, dar dacă e să te exprimi mai concret, care sunt astăzi cinci, cele mai stringente probleme ale Chișinăului?

– Principalele probleme ale capitalei sunt foarte cunoscute pentru toți locuitorii Chișinăului. Situația dezastruoasă în care se află transportul orășenesc, prevăzut, în esență, doar pentru ”planificarea sovietică”; dar și parcările ilegale și sistemul incomod de linii ale transportului de pasageri. Această frenezie a construcțiilor ilegale, cu care încearcă să se lupte toți – partidele de opoziție, mass media, simplii cetățeni, dar nu și primăria. Această înecare în deșeuri menajere a capitalei, când nici în centru nu poți găsi un coș de gunoi, iar la periferii sau în parcuri apar gropi de gunoi improvizate. Această grosolănie și indiferență, de care dă dovadă administrația capitalei în raport cu simplii cetățeni, coroborată cu incompetența, care crește din cauza practicilor ilegale, ”nănășismul” și mita.

– Totuși, știți care sunt căile de rezolvare a acestor probleme?

– În cadrul campaniei electorale, evident, voi prezenta în mod repetat anumite puncte concrete din program. Teza principală este însă aceasta: Administrația locală trebuie să redobândească încrederea orășenilor.

Pentru că nu va exista niciun fel de conlucrare, dacă oamenii nu vor crede că opiniile și acțiunile lor contează în acest oraș. Dacă vor vedea că un funcționar al primăriei îi tratează ca un boier sătul pe un sărac, iobag lipsit de drepturi; dacă administrația capitalei nu va ține cont de părerea profesioniștilor, experților în domeniile în care încearcă să conducă; dacă principalul demnitar al orașului, timp de 8 ani, a reușit să consulte populația doar într-o o singură problemă – care să fie culoarea troleibuzelor achiziționate din Belarus; dacă liniile transportului orășănesc se schimpă peste noapte, iar mai departe – descurcați-vă cum puteți. Iată, acestea și alte ”dacă” stau la baza programului meu de candidat la funcția de primar…

Înco o chestiune importantă. Partidul Nostru nu a făcut promisiuni deșarte, nu a ademenit alegătorii cu proiecte nerușinate. Vă garantez că vom continua în același mod.

Alegătorii nu vor suporta jocurile murdare ale guvernării

– Consider că vă dați bine seama că orice intenție bună a viitorului primar se va ciocni, inevitabil, de consiliul municipal?

– Evident, chiar și cel mai energic și onest edil al capitalei se menține puțin, dacă nu poate să ajungă la compromis. Componența consiliului municipal va fi ceea pe care o vor alege chișinăuienii. Cel mai probabil, acolo se vor intersecta interesele diferitor partide. Dacă orășenii mă vor onora prin a mă alege primar al capitalei, voi promite solemn că orice hotărâre, oricât de conflictuală ar fi, va fi aprobată în mod deschis, și nu pe coridoare sau cu ușile închise.

– Experiența celor două mari campanii electorale denotă că de la actuala guvernare nu putem aștepta un joc onest. O știți din proprie experiență…

 – În cadrul partidului, ne dăm bine seama de existența unui astfel de risc. Totuși, sunt convins că limitele jocului murdar al guvernării moldovenești au fost atinse la alegerile parlamentare. O altă încercare de acest fel nu va mai fi tolerată de alegători.

– Ilian, care este atitudinea familiei dumneavoastră față de angajamentul pe care vreți să vi-l asumați?

– Fiul mai mare, care are 13 ani, este interesat deja, în cel mai serios mod, de politică și se mândrește că tatăl său este gata să lupte pentru fotoliul de primar. Soția Mihaela, angajată a Ministerului de Externe, mă susține necondiționat, în pofida riscurilor care pot să apară.

Mă străduiesc să privesc lucrurile obiectiv, inclusiv pentru că îmi pare că știu toate avantajele și neajunsurile pe care le am în calitate de candidat la funcția de primar. Familia îmi este un loc sigur de refugiu, este principalul meu avantaj…

Moskovskii Komsomoleț în Moldova

Fii primul care comenteaza

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*